Adem- en ontspanningstherapie
Spanning, ziekte en drukte in het dagelijkse leven hebben invloed op de manier waarop we met onszelf omgaan. We zetten ‘een tandje bij’ om het te kunnen volhouden. Na zo’n stressvolle periode kan het zijn dat we ongemerkt op een hoger spanningsniveau blijven functioneren. Dit merken we vaak niet op en we raken er aan gewend. Dit hoeft in eerste instantie geen problemen op te leveren. Het lichaam is sterk en tot veel in staat en we kunnen dit lang volhouden. Feit is wel dat we niet meer goed herstellen. Om weer nieuwe energie op te doen zijn rust en ontspanning nodig. Als dat onvoldoende gebeurt kunnen er allerlei klachten ontstaan zonder duidelijke oorzaak.
Adem- en ontspanningstherapie (AOT) werkt in op deze onnodig hoge spanning. Door middel van oefeningen en handgrepen ervaart u langs natuurlijke weg een diep ontspannen van het hele lichaam en een vrije en gemakkelijke ademhaling. De kwaliteit van leven wordt beter en u voelt zich prettiger. Het functioneren gaat gemakkelijker doordat de belastbaarheid en stressbestendigheid toeneemt. U leert beter omgaan met en wordt u bewuster van lichamelijke en mentale gespannenheid.
Als uw klachten het gevolg zijn van te hoge spanning zullen ze goed reageren op de ontspanning.
U krijgt de mogelijkheid om zelf wat aan uw klachten te doen!
Doelgroep
Personen met klachten, waar geen medische oorzaak voor is te vinden of waar de klachten niet in verhouding staan met de gestelde diagnose, hebben vaak baat bij adem- en ontspanningstherapie (AOT). Daarnaast wordt de methode wordt toegepast bij vier categorieën gezondheidsproblemen:
- Spanningsgerelateerde problemen
- Psychische problemen
- Functionele problemen
- Specifieke spanningsproblemen met lichamelijke oorzaak
Klachten zonder lichamelijke oorzaak zoals hyperventilatie, gespannenheid, opgejaagd gevoel, onrust, vermoeidheid, hoofdpijn, slaapproblemen, burn-out…
Vooral bij angst, maar ook depressie, fobieën, paniek en traumaverwerking
Rug-, nek-, schouder- en borstklachten, ademproblemen, scoliose, RSI, verbetering van de rompbalans, chronische pijn, whiplash en stemproblemen.
Overmatige problemen bij neurologische-, hart- of longproblemen. Na een operatie, bestraling of chemotherapie bij kanker
Oorzaak van de klachten
Veel klachten en problemen hangen samen met een te hoog spanningsniveau. Deze relatie wordt niet altijd snel gelegd, omdat het goed mogelijk is dat er niets gemerkt wordt van een verhoogd spanningsniveau. Er kan sprake zijn van spanning die in jaren langzamerhand en sluipend is opgebouwd of spanning die is blijven hangen na een stressvolle periode. Dit verhoogde niveau wordt als normaal ervaren. Het nadeel van deze situatie is dat het lichaam onvoldoende herstelt, hiervoor is namelijk rust op een laag niveau nodig. Is het herstel onvoldoende dan kan dit een voedingsbodem worden voor klachten van allerlei aard.
Een voorbeeld hiervan is een longontsteking waarbij benauwdheid optreedt. Het kan zijn dat dit extra spanning in het lichaam veroorzaakt, welke blijft bestaan als de ontsteking al verdwenen is. Dit kan aanhoudende klachten geven zoals kortademigheid, moeheid en problemen met inspanning.
Nut van Adem- en ontspanningstherapie
Adem- en ontspanningstherapie biedt de mogelijkheid het algehele spanningsniveau te verlagen. Dit leidt tot afname van spanningsgebonden klachten en herstel van een natuurlijke adembeweging en lichaamshouding. Wanneer men zich bewuster wordt van mentale en lichamelijke spanning en het eigen vermogen om spanning te reguleren wordt versterkt, zal de stressbestendigheid toenemen. Er blijft meer energie over en het functioneren gaat beter.
Behandeling & evaluatie
Behandeling
De therapie start met 4 sessies. In deze onderzoeksfase wordt bekeken of de klachten het gevolg zijn van een te hoge spanning. Een sessie bestaat uit oefeningen die nauw aansluiten bij dagelijkse houdingen en bewegingen. De ademhaling speelt hierbij direct of indirect een rol. Ook kunnen er handgrepen gebruikt worden, o.a. om de adembeweging te verduidelijken of om deze direct of indirect te beïnvloeden. Met de opgedane ervaring krijgt men handvatten waarmee men zelf verder kan.
Evaluatie
Na vier keer vindt er een evaluatie plaats waarbij bekeken wordt of er een ingang voor ontspanning is gevonden en zo ja, of de klachten reageren op de toegenomen ontspanning.
Op basis hiervan wordt in overleg besloten de behandeling voort te zetten of te beëindigen.
- Als de klachten voldoende gereageerd hebben op een lager spanningsniveau, kan besloten worden de behandeling te beëindigen.
- Als de klachten reageren, maar nog niet zijn verdwenen en de verwachting is dat verdere verbetering mogelijk is, kan de therapie voortgezet worden. Meestal zijn twee tot vier sessies voldoende.
- Als de ontspanning toeneemt, maar de klachten niet afnemen, is dit een reden om verder te onderzoeken wat er aan de hand is. Het is duidelijk geworden dat de klachten niet worden veroorzaakt door onnodig verhoogde spanning.
- Bij een klein percentage wordt geen ingang gevonden. De behandeling wordt beëindigd, er vindt geen onnodige voortzetting van de behandeling plaats.
Praktische informatie
De duur van een behandeling is 50 tot 60 minuten. De kosten van een individuele behandeling is voor het jaar 2025 gesteld op een bedrag van €88,00.
Door een aantal zorgverzekeraars wordt de AOT of helemaal of gedeeltelijk vergoed vanuit het aanvullende pakket van uw verzekering. Voor een compleet overzicht van deze vergoedingen kunt u de site van de Van Dixhoorn Vereniging raadplegen. Deze vindt u onderaan deze pagina.
Maakt de therapie deel uit van een arbeidsreïntegratietraject dan kan de werkgever en/of de arbeidsongeschiktheidsverzekering de kosten vergoeden.